Vianočka jemná

nelajsia - fotkanelajsia, 7. marca 2010
Vianočka jemná
Foto: nelajsia

Tento recept ma naučila moja teta, ktorá ma učila piecť kysnuté koláče

120 minút
príprava
60 minút
na 170 °C

Suroviny

1 kg
50 g
1/2 l
190 g
180 g
4 ks
štipka
100 g
100 g
z 1 citróna




Postup

  1. 1

    Múku s cukrom dáme do misy, pridáme soľ a citrónovú kôru. V hrnčeku zmiešame droždie s lyžičkou cukru a 4 lyžicami mlieka a necháme vykysnúť. Kvások pridáme do múky, pridáme žĺtky a mlieko, rozpustený a vychladený tuk - vypracujeme cesto, dáme na dosku a vymiesime. Dáme nazad do misy a necháme kysnúť.

  2. 2

    Vykysnuté dáme na dosku, zapracujeme hrozienka a nasekané mandle. Cesto rozdelíme na 9 dielikov a vyšúľame na pásy. Zapletieme vianočku zo 4 pásov, na to uložíme vrkoč z troch a z dvoch pásov. Necháme pol hodiny kysnúť na plechu, ktorý sme vymastili tukom. Z tohoto cesta urobíme 2 veľké vianočky.

  3. 3

    Povrch natrieme žĺtkom a posypeme posekanými mandľami. Pečieme pomaly na slabom ohni asi 1 hodinu.

Diskusia k receptu

bozulka
Presne takto robím aj ja ,len do cesta pridám okrem citr.kôry aj vanilkový cukor,ideálny je taký čo je navoňaný pravou vanilkou.Je trošku drahšia,ale vyplatí sa.
Z takéhoto cesta robím aj veľkonočný bochník/mazanec/.
nelajsia
pravdaže, najlepší vanilkový cukor je urobený po domácky z ozajstného vanilkového struku....a pripomenula si mi, že som to zabudla napísať, pritrafí sa....:-))opravím pekný dník
sovka62
Pečiem podobnú, ale mandle nedávam do cesta. Napichám ich zvrchu medzi tie pletence, takže sa upečú do chrumkava. Kým boli deti malé, musela som dávať pozor, aby mi ich všetky neozobali, také sú dobré.
nelajsia
dakujem za tip, skusim, ja som taký recept dostala, je to tradicia-tak ale vyskušam aj ja po povrchu posekane sypem
nelajsia
jej, dakujem veľmi pekne všetkým,,, len dnes som sa to dozvedela , juchuuuu pekný večer
luciasjm
tych 170 stupnov je teplovzdusna alebo normalna? dakujem za odpoved

evia
no mne sa táto krásna vianočka bohužiaľ nepodarila. cesto mi nekyslo, bolo ťažké. Síce sa s ním dob re pracovalo, vianočku som mala krásne pospletanú, ale ... Tak neviem či bola chyba v tom, že som si cesto dala vymiesiť do pekárničky, ale skôr to bolo asi v kvasniciach. Cesto mi začalo podkysať, ale potom sa kysnutie zastavilo a nepodkyslo ani vtedy, keď som vianočku splietla a dala oddychovať pred pečením. Takže niekde som určite spravila chybu. Škoda
nelajsia
evia, to ma mrzí, mne sa zatiaľ vždy podarila a najmä pred splnom, ked mesiac dorastá, krásne vždy naskočila,
možno to naozaj v droždí bolo, ak bolo staršie, ja používam vždy čerstvé, nie práškové a miesim klasicky - ručne, i ked pekárničku mám...
ked vianočky (lebo vyjdu dve) uložím na plech, tak z neho priam vyliezaju po podkysnutí




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia