Foto: nelajsia
Tento recept ma naučila moja teta, ktorá ma učila piecť kysnuté koláče
príprava
na 170 °C
Postup
-
1
Múku s cukrom dáme do misy, pridáme soľ a citrónovú kôru. V hrnčeku zmiešame droždie s lyžičkou cukru a 4 lyžicami mlieka a necháme vykysnúť. Kvások pridáme do múky, pridáme žĺtky a mlieko, rozpustený a vychladený tuk - vypracujeme cesto, dáme na dosku a vymiesime. Dáme nazad do misy a necháme kysnúť.
- 2
Vykysnuté dáme na dosku, zapracujeme hrozienka a nasekané mandle. Cesto rozdelíme na 9 dielikov a vyšúľame na pásy. Zapletieme vianočku zo 4 pásov, na to uložíme vrkoč z troch a z dvoch pásov. Necháme pol hodiny kysnúť na plechu, ktorý sme vymastili tukom. Z tohoto cesta urobíme 2 veľké vianočky.
- 3
Povrch natrieme žĺtkom a posypeme posekanými mandľami. Pečieme pomaly na slabom ohni asi 1 hodinu.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Z takéhoto cesta robím aj veľkonočný bochník/mazanec/.
možno to naozaj v droždí bolo, ak bolo staršie, ja používam vždy čerstvé, nie práškové a miesim klasicky - ručne, i ked pekárničku mám...
ked vianočky (lebo vyjdu dve) uložím na plech, tak z neho priam vyliezaju po podkysnutí